Tankar om ödet och vad som är tänkt att bli

Igår blev jag verkligen rörd av en historia som en sjuttio år gammal kvinna berättade för mig när jag frågade henne hur hon och hennes man träffades. Jag frågade henne om deras kärlekshistoria var öde eller “skriven i stjärnorna” eftersom jag har en tendens att romantisera saker men jag blev förvånad över att få veta att deras berättelse var full av hinder.

Hon berättade för mig att alla odds var mot dem, deras föräldrar välsignade inte deras äktenskap och godkände inte sin man. Han var just på väg ut från college och hade inga pengar för att starta en familj men hon var övertygad om att hon inte kunde vara med någon annan. De kämpade bokstavligen för sin kärlek och bestämde sig för att gifta sig hur som helst oavsett vad det krävde eller hur många broar de brände. Senare frågade jag henne om hon hade några beklagar att gifta sig med honom eller om det hade varit lättare att välja någon som hennes föräldrar faktiskt godkänt, men hon sa att det enda beslutet som hon verkligen skulle ha ångrat är att inte gifta sig med honom. Hon sa att han var ett riskabelt val men det bästa valet. Femtio år senare är de fortfarande förälskade och väljer varandra varje dag.

Den här historien fick mig verkligen att tänka igenom hela denna idé om “tänkt att vara.” Jag är en stor troende på ödet, tidpunkten och hur saker som är avsedda för dig kommer att hitta dig men jag tänkte aldrig på hur “tänkt att vara” verkligen utvecklas eller de olika formerna det kan ta.

Kanske “menas att vara” är inte en engångssak, kanske är det inte allt i universum, kanske finns det mer än ett “menat att vara” och så blir det vårt val. Vi kanske faktiskt har ett ord om hur detta ‘tänkt att vara’ spelar ut eller i den riktning det tar.

För vad om vad som är avsett för dig är rätt framför dig men du inte gör någonting för att förstå det, du gör inget för att göra anspråk på det. Om du är för självbelåten och väntar på att universum ska anpassa allt så perfekt innan du gör ditt drag, kan du “vara tänkt att vara” att undgå dig.

Kanske universums jobb slutar precis när de presenterar oss det vi letade efter och då blir det vårt val om vi ska ta det eller lämna det. Det blir vårt jobb att välja det och fortsätta välja det om och om igen. Tänk på det som lagarbete, inte en mans jobb.

Kanske betyder “att vara” inte att allt är perfekt anpassat och timingen är bra och omständigheterna är perfekta, kanske betyder det att allt faktiskt är långt ifrån perfekt men vi väljer att kämpa för det. Vi rullar med stansarna eftersom vi tycker att det är värt det. Kanske skjuter ödet oss närmare vad vi verkligen vill utan ansträngning men det finns fortfarande en hel del ansträngningar vi måste lägga in om vi vill få det att hända eller göra det till vårt.

Kanske “menas att vara” är något vi måste tjäna, inte något som bara faller i våra varv.

Jag tänkte hela tiden vad om paret lyssnade på sina föräldrar och gav upp varandra eller bara bestämde sig för att ta den enkla vägen, hur kommer deras liv ha visat sig? Kommer de fortfarande att vara lyckligt gifta vid sjuttio eller kommer de att vara eländiga och alltid se tillbaka på den person de verkligen ville ha men inte slutade med?

Deras berättelse kan vara ett undantag, men det fick mig att tänka om vad “menade att vara” egentligen betyder, och det var meningsfullt, relationer är inte lätta och de kräver mycket disciplin, engagemang och ansträngning för att få dem att arbeta eller få dem att växa.

Och medan du väljer att kämpa för ens älskare, eller vara med någon mot alla odds, eller stanna med någon när saker är långt ifrån perfekta kanske inte är ett klassiskt fall av “menas att vara”, är det fortfarande en kraftfull historia av engagemang. En riktig berättelse om att välja varandra när du kan vara med någon annan. Och det slår alla “menade att vara” i min bok. Det är symbolen på verkligt engagemang. Symbolen för sann kärlek.

 

Lämna ett svar